Biografin

Historien om JELL börjar långt tillbaka i tiden, (som Johan uttryckte det "Vi var så små då, vi visste inte ens vad dist va.") På mellanstadiet när två killar kom på att dom båda hade ett brinnande intresse för musik, dom första instrumenten inhandlades och ljuv musik började höras på en gata i den lilla byn en halv mil utanför Borlänge.

Sången var ett stort problem så Johan och Love övertalade Loves syster och systerns kompis Lovisa att vara med i "bandet". Första uppvisningen var ett faktum, Ornäs skola var första spelningen för bandet som inte hade något namn eller egna låtar. Efter en avvaktande sommar tar man på hösten år 1999 in två tvillingbröder vid namn Stålnacke, en på trummor och en på bas. Bandet som ska vara med i en tävling försöker komma på ett namn och det blir "Forever". Det spelas in en demo på två låtar i Forssaklack skolans aula. Bandet gör två spelningar men sen läggs det på hyllan.

Innan jul år 2000 blir bandet erbjudna en spelning på Klackens Juldisco som man tackar ja till. Men nu vill inte längre Lovisa och Oskar vara med så Linnea tar över bas spelandet och bandet gör en lyckad spelning. Innan bandet skall tillbaka till Ornäs skola hoppar trummisen Martin av, så man får i panik låna in Hans Kalin på spelningarna i Ornäs. Bandet letar febrilt efter en ny trummis och kommer på att Love och Linneas kusin Erik spelar trummor. Man erbjuder Erik att spela trummor i bandet och han är inte sen att tacka ja. Bandets sättning ändras och man beslutar sig för att ändra namnet till JELL efter att ta den första bokstaven i varje namn Johan, Erik, Linnea, Love.

Bild på bandet vid den tiden
fr.v Linnea Nyberg, Erik Sätterström, Love Nyberg, Johan Nordin

Bandet börjar nu skriva egna låtar och är med i GårdsRocken där gitarristen Love vinner pris för bästa instrumentalist. Lyckan håller i sig och på hösten går man in i en studio för att spela in sin första riktiga demo (Save My Soul). Inspelningen håller på i några dagar och är en mycket positiv utveckling för bandet. Man blir erbjudna en spelning som förband åt Sveriges bästa reggae band Rootvälta på Cosmoz i Borlänge. Bandet blir väldigt triggade av upplevelsen så man repar intensivare och spelar in sin andra demo (Ep) på våren 2002. Det blir fler och fler spelningar och bandet börjar göra sig kända. Efter att ha blivit uttagna i en tävling får bandet åka till Hunnebostrand på västkusten för en spelning på UKMs Riksfestival.

På hösten 2002 åker Linnea till USA som utbytes student och till Sverige kommer amerikanskan Kim som får ta över Linneas plats som basist. Bandet spelar i Liljekvistska parken. Bandet repar in en bunt nya låtar för att på våren 2003 åter gå in i studion för att spela in sin tredje demo (Take It Or Leave It) som innehåller 10 låtar. Man går vidare i Musik Direkt till Läns finalen i Borlänge och på GårdsRocken vinner bandet tre priser (Bästa instrumentalist Johan, Bästa scen framträdande Love och tvåa i den stora tävlingen) bandet vinner 13 timmar i Rock Husets studio. Bandet får även en spelning på Borlänge festivalen Peace&Love med hjälp av Hjalle på ABF.

Efter sommaren blir bandet lite avvaktande i väntan på en ny trummis för att Erik vill spela gitarr. Man hittar en trummis uppe i den djupa skogarn i Gagnef vars namn är Puffen eller Per-Olof. Bandet drar igång med att spela lite på hemma plan innan man tar hem publikens pris på LuciaRocken i Djurås. I början av år 2004 flyttar Erik ner till Stockholm för att börja plugga. Så bandet börjar i stort sett om från början. Man skriver nya låtar och ändrar musikstil en aning. I slutet av februari går man åter in i studion för att spela in sin fjärde demo (Oh My God! Are We Here All Alone). Marcus Wallner tas med i bandet för att spela akustisk gitarr och bas, medan Linnea spelar fiol. Med nytt material och hungriga sinnen anordnar bandet en spelning på Wasabryggeriet tillsammans med Hjalle på ABF. Det blir en mycket lyckad kväll och bandmedlemmarna blir bara mer sugna på att spela.

Bild på bandet vid den tiden
fr.v Johan Nordin, Love Nyberg, Linnea Nyberg, Per-Olof Masgård

På GårdsRocken 2004 kommer bandet trea och vinner 10 timmar i Rock Husets Studio. Under försommaren spelar bandet flitigt runt om i länet och på skolavslutningen åker hela bandet runt och spelar på ett traktorsläp för att fira Linneas student. Ett Stockholms besök med tv-inspelning hinner de också med. Denna sommaren spelade de också på Peace&Love dock utan Johan och Marcus. Efter sommaren tog bandet nya tag och anordnade en ny rockkväll på Wasabryggeriet tillsammans med Hjalle på ABF.

Nya låtar börjar repas in för att kunna släppa en ny demo. Under sportlovet läggs dom första spåren på demon som får namnet "Dreams That Will Come Soon". Bandet fortsätter att repa och spela live så mycket som de hinner. LuciaRocken i Gagnef nalkas och bandet åker dit och gör en toppenspelning, Johan vinner pris för bästa keyboardist. Bandet får erbjudande om att återuppleva gamla minnen och vara förband till Rootvälta på juldagen men måste tyvärr tacka nej (Rootvälta genomförde dock inte spelningen pga. sjukdom.)

Bild på bandet vid den tiden
fr.v Marcus Wallner, Love Nyberg, Per-Olof Masgård, Linnea Nyberg, Johan Nordin

Efter att ha hållit på att spela in i några månader vill bandet försöka att sätt punkt på inspelningen med en skiva. Och då från ingenstans kommer David Dsilna (Loves och Linneas kusin) och vädjar om att få producera en skiva med bandet. Man bestämmer att två nya låtar ska spelas in och två låtar från inspelningen innan jul ska användas. Under tiden repar bandet mer än någonsin och man spelar på Musik Direkt i Säter där de går vidare till Läns Final. Nu väntar bandet på att få allt klart så de kan släppa nya demon. Så se upp där ute, JELL är på framfart!

Bandets sättning:
Johan Nordin
Linnea Nyberg
Love Nyberg
Puffen Masgård
Marcus Wallner
- Sång, Piano, Hammond och Tamburin
- Sång, Bas och Fiol
- Sång, Akustiskgitarr och Elgitarr
- Trummor
- Sång, Akustiskgitarr och Elgitarr
Start Biografi Diskografi Galleri Gästbok Press Links Kontakt