Ett lyckopiller vann årets Luciarock
DJURÅS

Headline från Falun vann välförtjänt årets Luciarock i Lindberghallen i Djurås med sin tajta och energifyllda skatepunk. De två dominerande genrerna detta år var hårdrock och punk.

Lindberghallen var redan fylld till brädden när Falubandet ManJam såg till att årets Luciarock fick en studsig feel-goodinledning med sin surfiga punk. Åtskilliga timmar, fjorton ytterligare band och oräkneliga karaokenummer senare kunde en vinnare koras.

Alla band hade till uppgift att spela tre låtar - minst en egen låt och minst en cover från ett begränsat urval. Att ta med Teddybjörnen Fredriksson på den listan måste vara en djävulsk konspiration från arrangörerna. Den var nämligen utan konkurrens den populäraste covern och att höra en miljon versioner av denna samma kväll blev lite faktiskt ganska tjatigt. Den bjöds i allt från punkslakt till finstämd allsång. Thrash metalbandet Hartwig kammade hem priset för bästa cover för sin tyska översättning av den gamla Berghagendängan. Gitarristen Linus Bergqvist fick bland annat användning för en bratwurst under gitarrsolot.

Miss the Point från Falun skulle hasta vidare för ytterligare en spelning i Falun senare på kvällen, men hann med att bjuda på ett smakprov av sin egensinniga pop. Framför allt deras låt You are good knep tag i magtrakten och sångerskan Josefin Linds röst är en rysare. Mer scenvana och ett antal vändor till i replokalen och vem vet vad som kan hända. Ett extra plus för Kiss- och Slayertröjorna som slaktade Skid Row i sitt coverval.

Ytterligare ett band som bröt av mot metal/punkdominansen var Jell från Borlänge och Djurås. Deras 60-talspop gick hem hos publiken, som valde dem till bästa band.

Till de mer finstämda hörde också Climbfall från Gagnef och Leksand. I särklass mest spektakulära var Malungs dödspunkare Passarounders. Bland medlemmarna kunde hittas Fantomen, en scout, en halvnaken Zorro och en läderkepsprydd Överste GB på sång. Behöver jag nämna att homoerotik var ett genomgående tema?

Trots att många band - Scudback och Powersource för att bara nämna ett par - gjorde mycket bra ifrån sig stod det till slut klart att toppstriden i mitt tycke innefattade tre Faluband - Mustain, Hartwig och Headline. Mustain övertygade med ett schysst sväng, scennärvaro och starka låtar som inte helt oväntat ekade av Metallica/Megadethmannen Dave Mustain. Vilket även gav dem pris för bästa egenkomponerade låt.

Deras kollegor i old school thrash-genren, Hartwig, satsade lite mer på aggressivitet än finlir. Bandet tar sin thrash metal på blodigt allvar och levererade två riktiga käftsmällar - samt sin hårda tyska teddybjörn. Vinnarna Headline var också de grymt tajta och fungerade som ett välbehövligt lyckopiller i vintermörkret. Med byxorna på halv stång och med bästa silkeskallingarna på bjöd de på ett jäkla ös och en smittande attityd. Efter spelningen brände de i väg till Falun för en spelning på Särimner, men hann tillbaka lagom till prisutdelningen. Och i lördags spelade de för 800 personer i Älvdalen. Det kostar att ligga på topp.

Huvudpristagare

Bästa Band - Headline
Bästa scenshow - Passarounders
Bästa egenkomponerade låt - Mustain
Bästa tävlingslåt - Hartwig
Publikens val av bästa band - Jell

Extrapriser

Årets korvgubbe - Linus Bergqvist/Hartwig
Dagens dikt till Gunde - Erik Källman/Scudback
Årets hörselskydd - Puffen Masgård/Brain Of J, Jell
Årets telefonist - Mattias Holm/Dreamland
Årets dansare - Alex Åström/ ManJam
Årets klyka - Smuts Nilsson/Passarounders
Årets ondska - Torgny Henriksen/Dreamland
Årets falsett - Christian Eriksson/Powersource
Kvällens headbang - Linnéa Ståhlberg/Miss the Point
Årets boyband - Hartwig
Årets rocker - Frank Kooistra/Mustain
Bästa basist - Björn Lundqvist/Powersource
Bästa sång - Erik Källman/Scudback
Bästa gitarrist - Johan Lindström/Mustain
Bästa trummis - Frank Kooistra/Mustain

ANDERS GUSTAFSSON
20031215
©Dalarnas Tidningar.

Klicka här för utskrift av sidan!

Start Biografi Diskografi Galleri Gästbok Press Links Kontakt