Festen regnade bort
– men artisterna värmde under kvällen vid �lvbrinken
BORL�NGE I stället för en lyckad festivalkväll vid �lvbrinken i Borlänge på lördagskvällen blev det hela ett synnerligen blöt, kall och publikmässigt en totalt misslyckad kväll.

Man kan inte annat än att tycka synd om arrangerande Göran Bornström som lyckats ragga ihop ett trevligt gäng artister för en festival på lördagskvällen nere vid �lvbrinken.

Regnet stod som spön i backen under hela eftermiddagen och inte blev det bättre på kvällen. Hade sommarvädret från tidigare i veckan infunnit sig hade det säkert som amen i kyrkan varit 1000 betalande på plats. Nu kom det mindre än 50 (!) betalande.

De som hade letat sig dit fick i alla fall se ett bra utbud av artister. Fem band stod på scenen under kvällen och det som gladde allra mest var det nya lovande Borlängebandet JELL.

De fem ungdomarna lirar en trivsam rock med klaviatur och i vissa nummer fiol. Tankarna går, med den sättningen, självklart till The Band men också till mera aktuella Jayhawks, vars sångare Marc Olsen kommer att uppträda med sitt band Creek Dippers under Peace & Love i år. De vann förra helgen BT:s talangjakt och nu kommer det att gå undan för bandet. En demoskiva har nyligen spelats in och JELL ska även de spela på årets Peace & Lovefestival.

Enda invändningen jag har i dag är sången. Det låter inte helt naturligt utan lite krystat eller tillgjort liksom. Linnea sjunger utmärkt men både Love och Marcus har inte hittat sin naturliga sångröst ännu, men det är bara en parentes i sammanhanget. På det hela taget låter det mycket bra och vi kommer garanterat att höra mera av JELL i framtiden.

Electric Folk är nyligen hemkomna från festivalen Woodworks i England och ska tillbaka till England till våren igen för en turn�. De hade för kvällen hyrt in hela Dalarnas egen Pelle Lindström och det kan inte bli annat än succ�, trots vädret. Bandet visar upp en sällsynt spelglädje och med Pelle på scenen haglade skämten över oss i publiken.

Blazer Blue består av 2/3 Simon Crushly och sista tredjedelen från Western Satelites. De spelade gamla rockklassiker från sent 50-tal och de svängde rejält till och från.

Mindre kul var det när Janne Bark klev på scenen. Janne är en ruskigt duktig gitarrist och borde nog hålla sig till det även i framtiden. Det är inte kul att se en bra musiker stå på scen och lira gamla rockfavoriter och tro att det för den skull ska vara bra. Han saknar helt den personligheten och karisman som krävs för att vara mer är bara gitarrist.

Sista av alla kommer den gamla Rockpilemedlemmen Billy Bremner. Inte heller här blev jag särskilt imponerad. Det låter otroligt bra men saknar det där lilla extra som hans tidigare vapendragare Dave Edmunds har, flera gånger om dessutom.

Kvällen som sådan var en blöt tillställning men med en massa bra musik. Framför allt JELLY och Electric Folk med Pelle Lindström.


PETER JOHANSSON
2005-06-13
© Dalarnas Tidningar
Länk till originalartikel
Copyright © JELL 2000-2005